🎉 Gıda ve Tarım MYO Öğrencilerinden TÜBİTAK`ta Yeni Bir Başarı Daha!
Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu, 2024 yılı TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’nın 1. döneminde 6 projesiyle bir kez daha başarıya imza attı. Geçtiğimiz yıl desteklenen 11 projenin ardından bu yıl da bilimsel üretkenlik artarak devam ediyor.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu olarak geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz büyük başarıların gururunu bu yıl da sürdürüyoruz. 2023 yılında öğrencilerimiz tarafından hazırlanan 11 proje TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştı. 2024 yılı 1. döneminde ise bu başarıyı 6 proje ile devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2024 yılı 2. Dönemde de daha fazla sayıda proje sunmayı ve geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz sayının üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Amacımız, her öğrencimizin mezun olmadan önce en az 1 tane proje yürütücülüğü olması yönündedir.
Öğrencilerimizin danışman öğretim elemanlarımız eşliğinde hazırladığı projeler, bilimsel bakış açısı, toplumsal katkı ve yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çekmektedir. Tarla Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Avcılık ve Yaban Hayatı gibi farklı programlarımızdan öğrencilerimizin projeleriyle TÜBİTAK desteği almaları, okulumuzun bilimsel üretkenliğinin ve eğitim kalitesinin somut bir göstergesidir.
Bu dönem desteklenen projeler arasında; su samurlarının habitat tercihleri ile su kalitesi arasındaki ilişki, antibakteriyel ilaç kullanımının farmakovijilans açısından izlenmesi, biyokömür ve vermikompost gübrelerinin uçucu yağ bileşenlerine etkisi, kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerinin ıslahı, doğal yayılış gösteren bitkilerin kimyasal analizleri gibi konular yer almaktadır.
Geleceğin bilim insanlarını ve uzman teknik elemanlarını yetiştirmeyi hedefleyen Meslek Yüksekokulumuz, proje kültürünün öğrencilerimiz arasında yaygınlaşmasına büyük önem vermektedir. Bu süreçte emek veren tüm öğrencilerimizi ve danışman akademisyenlerimizi gönülden tebrik ediyorum.
Başarılarımızın her geçen gün artarak devam edeceğine olan inancımla; öğrencilerimize destek olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, genç araştırmacılarımızı kutluyorum.
Prof. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Müdürü
Kabul edilen projelere ilişkin ayrıntılara aşağıda yer alan tablodan erişim sağlamanın yanı sıra, Meslek Yüksekokulumuzda bugüne kadar tamamlanan veya devam eden projelere ait bilgilere Projeler linkinden erişim sağlayabilirsiniz.
TÜBİTAK 2209-A- Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024 Yılı 1. Dönem Desteklenen Projeler
Öğrenci Adı Soyadı
|
Danışman Adı Soyadı
|
Öğrencinin Bölümü, Programı ve Sınıfı
|
Proje Adı
|
Arda
IŞIKLI
|
Doç. Dr.
Tarkan YORULMAZ
|
Ormancılık Bölümü,
Avcılık ve Yaban Hayatı Programı,
1. Sınıf
|
Nesli Tehlike Altındaki Su Samuru (Lutra Lutra)`nun Çankırı İlindeki İki Farklı Su Kaynağında Habitat Tercihi İle Su Kalitesi Arasındaki İlişkisinin Tespiti
|
Ahmet Emin
BAYRAM
|
Dr. Öğr. Üyesi
Pınar PORTAKAL
|
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü,
Tarla Bitkileri Programı,
1. Sınıf
|
Çankırı İlindeki Süt ve Besi İşletmelerinde Antibakteriyel İlaç Kullanımının İzlenmesi: Çiftçi ve Veteriner Hekim Perspektifinden Farmakovijilans Taraması
|
Mehmet Ali KABADAĞI
|
Dr. Öğr. Üyesi
Esma ÖZHÜNER
|
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü,
Tarla Bitkileri Programı,
2. Sınıf
|
Biyokömür ve Vermikompost Gübre Uygulamaları İle Yetiştirilen Tıbbi Nane (Mentha piperita L.) Bitkisinde Uçucu Yağ Oranı ve Bileşenleri Üzerine Diurnal Varyabilitenin Etkileri
|
Süleyman
DAĞ
|
Doç. Dr.
Tuğba GÜRKÖK TAN
|
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü,
Tarla Bitkileri Programı,
1. Sınıf
|
Buğdayda Kuraklığa Dayanıklı Çeşit Islahı İçin Yapılan Melez Kombinasyonlarında Benzerlik ve Üstünlüklerinin Değerlendirilmesi
|
Burak
BAYRAM
|
Doç. Dr.
Tuğba GÜRKÖK TAN
|
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü,
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı,
1. Sınıf
|
Erzurum İlinde Doğal Yayılış Gösteren Işgın (Rheum ribes L) Bitkisinin Gc/Ms İle Kimyasal Kompozisyonunun Belirlenmesi
|
Emre Can
AŞLAR
|
Dr. Öğr. Üyesi
Esma ÖZHÜNER
|
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı,
1. Sınıf
|
Çankırı İli Eldivan İlçesinde Yetişen Üvez (Sorbus domestica L.) Meyvesinin Fenolik, Flavonoid, Antioksidan ve Antosiyanin Aktivitesinin Araştırılması
|